Is het jou al eens overkomen? Echt heel vervelend... We hebben het hier over voeding die vaak met veel moeite en geduld is gekweekt of er hangt een prijskaartje aan omdat je de duurdere, biologische, verse groente en fruit uit de winkel hebt.

En dan heb je ook nog de puinhoop die je kan schoonmaken en het is natuurlijk zonde van je voorraad glazen potten!

Het kan natuurlijk een keer gebeuren, maar als het vaker voorkomt, dan duidt dat op een probleem dat we kunnen verhelpen.

Wat ervoor zorgt dat een glazen inmaakpot breekt, is niet helemaal een mysterie zoals het soms doet overkomen...

Breuk kan om verschillende redenen optreden...

Hier is de top 10 lijst van waarom mason jars breken bij inmaken:

  1. Het gebruik van glazen potten van lagere kwaliteit (standaard fabriekspotten) in plaats van potten die specifiek zijn gemaakt voor inmaken, zoals die van Ball, Bormioli, WECK, Le Parfait en Kilner.
  2. Potten gebruiken die al haarscheurtjes vertonen. Haarscheurtjes kunnen moeilijk te zien zijn en daarom moeten ze echt voor gebruik goed geïnspecteerd worden.
  3. De deksels zijn te strak aangedraaid. Terwijl de inhoud van de pot opwarmt en uitzet, wordt de lucht naar buiten geperst, terwijl de ring of rubber seal voorkomt dat de deksel teveel omhoog gaat en water binnenlaat. Het werkt als een eenrichtingsklep. Dit is nodig om het vacuüm te creëren: wanneer je de potten uit de kan haalt, de inhoud afkoelt, samentrekt en de deksel naar beneden zuigt. Draai de deksels dus niet zo strak als mogelijk; gewoon met je vingers dichtdraaien en niet met je hele hand. Na elke inmaaksessie heb je weer nieuwe deksels nodig, of bij Ball alleen de afdekplaatjes.
  4. Warm voedsel in koude potten plaatsen. Na een ontsmettingscyclus, altijd voorverwarmde potten gebruiken, direct uit je vaatwasser, of voorverwarmd uit de oven. Sommigen vullen hun potten met het heetste water uit de kraan totdat ze klaar zijn om ze te vullen. Het steriliseren door de lege potten onder te dompelen in een pan of ketel met kokend water werkt natuurlijk ook goed. Als een pot breekt, dan is deze in ieder geval nog leeg.
  5. Koud voedsel in koude potten doen en vervolgens in de pan onderdompelen. Voedsel en potten moeten heet zijn wanneer ze in de pan worden geplaatst. Plotselinge temperatuurveranderingen creëren een te groot verschil tussen de temperatuur van gevulde potten en het water in de pan of ketel. Dat leidt tot "thermische schok" in de glazen pot.
  6. Het eten was te stevig verpakt of de potten waren te vol. Als de potten dan in de inmaakketel opwarmen, zet hun inhoud uit en breekt de pot! Volg de aanbevelingen voor 'headspace' (ruimte tussen voeding en deksel), die specifiek zijn voor elk type voedsel. Sommige zetten meer uit dan andere. 
  7. Potten direct op de bodem van de pan plaatsen in plaats van op een rek. Het beste zijn de roestvrijstalen rekken van een betere kwaliteit, maar een washandje op de bodem van de pan, binnenin natuurlijk ;-) zal ook werken.
  8. Iedereen kan zo z'n eigen specifieke problemen hebben met z'n 'canner' waardoor de pot breekt:

    - Inmaakproducten zijn droog geworden tijdens de verwerkingsperiode. Dit wordt veroorzaakt door ofwel een stoomlekkage in de pan, waardoor je een nieuw onderdeel nodig hebt, ofwel door onvoldoende water te gebruiken voor de verwerkingsperiode.
    - Potten werden direct op de bodem geplaatst. Een inmaakrek moet altijd op de bodem worden geplaatst. Het is niet nodig om een ​​rek tussen een laag pint of half pint potten te plaatsen. Verspreid de potten door een bovenste pot op twee onderste potten te plaatsen.
    - De druk werd te snel verlaagd na verwerking. Laat de druk altijd vanzelf zakken.
    - De stoom/lucht is op een te hoge temperatuur uit de 'canner' gegaan. Pas de warmte aan zodat er een gelijkmatige, zachte stoom uit de ontluchtingspijp komt.
    - Druk fluctueerde tijdens de verwerkingsperiode. Dit kan worden veroorzaakt door een onstabiele warmtebron of door stoom die uit de 'canner' lekt.

  9. Potten werden op een koude, tochtige plaats geplaatst om af te koelen. Laat de potten altijd op een handdoek of rek afkoelen op kamertemperatuur, uit de buurt van ramen, ventilatieopeningen en tocht.
  10. Tot slot kunnen de potten zelf de oorzaak van problemen zijn. Potten verzwakken uiteindelijk naarmate ze ouder worden en na herhaald gebruik. Herhaalde verwarmings- en koelcycli eisen hun tol.

Ik hoop dat je met deze tips nog langer plezier hebt aan je mason jars en het inmaken. Heel veel succes toegewenst!

Reacties ()

Product aan wensenlijst toegevoegd
Product aan vergelijken toegevoegd

MASON JAR KITCHEN MAAKT GEBRUIK VAN COOKIES

Voor het functioneren van de site en het verbeteren van het gebruiksgemak. Daarnaast maken we gebruik van cookies en het verzamelen van informatie door derden voor marketing doeleinden. Door verder gebruik te maken van onze website ga je automatisch akkoord met deze voorwaarden. Voor meer informatie, lees hier meer over Privacy & Cookies >