Graag zien we natuurlijk allemaal wetenschappelijke artikelen die dit ondersteunen en bewijzen, maar die zijn helaas nog van matige kwaliteit. Omdat de natuur niet te patenteren valt, is er geen belangstelling om te investeren in dit soort peperdure onderzoeken.
Ik ben me bewust dat er mensen zijn die Anthony met z'n bleekselderij maar onzin vinden. Dat mag natuurlijk, je moet ook zeker niet alles klakkeloos aannemen. Ikzelf heb hier nog niet echt een oordeel over. Wat voor de één niet werkt, kan voor een ander wel werken. We zijn immers allemaal uniek en dan heb je ook nog het placebo-effect. Ik kies graag meer voor een open-mind, nieuwsgierig zijn en een onderzoekende houding. Snel iets veroordelen of zomaar aannemen helpt daar niet bij. Baat het niet, schaadt het niet, maar dan wel met de volgende 2 kanttekeningen:
1. Blijf nooit met klachten doorlopen, altijd eerst contact opnemen met je specialist / huisarts. Helemaal in het geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik, voor / na een operatie en bij ziekte.
2. Neem altijd de biologische versie. Bleekselderij behoort tot de 'dirty dozen' en kan dus aardig wat bestrijdingsmiddelen bevatten. De smaak van biologisch is iets aromatischer, maar blijft voor velen sowieso iets om te overwinnen. Het is te doen, belangrijker is hoe je je na een paar dagen voelt ;-)
Wil je meer weten over bleekselderijsap, dan kan ik je nog het artikel aanraden van Juglen Zwaan>
Heb jij selderijsap al geprobeerd en hoe was het voor jou?