Kefir is een gefermenteerd drankje dat vooral bekend is als een frisse, lichtzure drank op basis van melk. Dankzij de toevoeging van kleine kefirkorrels ('yoghurtbloemetjes' in de volksmond) is die melk beter verteerbaar. Maar kefir doet meer. Naast het bevorderen van de spijsvertering, wordt de productie van enzymen verhoogd en het is een bron van vitaminen.
Bij fermentatie worden de suikers en slechte bacteriën in levensmiddelen en dranken door natuurlijke micro-organismen omgezet in zuur, gas of alcohol. Denk aan appel voor cider, gember voor ginger bug en thee als basis voor kombucha.
Door het gistingsproces worden de voedingsstoffen zeer biobeschikbaar* voor je maagdarmstelsel, waardoor de spijsvertering en opname bijna moeiteloos zijn. Je haalt hierdoor het maximaal aantal voedingsstoffen uit iedere hap.
Het gistingsproces voegt ook probiotica aan je maaltijden toe, dus niet alleen overspoel je je lichaam met échte voeding, je vult ook alle niveaus van je nuttige darmflora aan - de goede bacteriën die je vitaal houden. Het drinken van gefermenteerde drankjes heeft dus een geweldig positief effect op je gezondheid.
Comments (0)