Wat is Kefir?

Kefir is een gefermenteerd drankje dat vooral bekend is als een frisse, lichtzure drank op basis van melk. Dankzij de toevoeging van kleine kefirkorrels ('yoghurtbloemetjes' in de volksmond) is die melk beter verteerbaar. Maar kefir doet meer. Naast het bevorderen van de spijsvertering, wordt de productie van enzymen verhoogd en het is een bron van vitaminen.

Bij fermentatie worden de suikers en slechte bacteriën in levensmiddelen en dranken door natuurlijke micro-organismen omgezet in zuur, gas of alcohol. Denk aan appel voor cider, gember voor ginger bug en thee als basis voor kombucha. 

Door het gistingsproces worden de voedingsstoffen zeer biobeschikbaar* voor je maagdarmstelsel, waardoor de spijsvertering en opname bijna moeiteloos zijn. Je haalt hierdoor het maximaal aantal voedingsstoffen uit iedere hap.

Het gistingsproces voegt ook probiotica aan je maaltijden toe, dus niet alleen overspoel je je lichaam met échte voeding, je vult ook alle niveaus van je nuttige darmflora aan - de goede bacteriën die je vitaal houden. Het drinken van gefermenteerde drankjes heeft dus een geweldig positief effect op je gezondheid. 

Kefir zelf maken

We zullen hier bij Mason-Jars.nl een aantal mooie recepten laten zien. Zo kan je met een kopje kefir (kokosnoot)water, naast gewoon opdrinken, ook gefermenteerde wortels, appels, bieten en complete juices maken. Zo makkelijk en ontzettend leuk om te doen.

Kefirrecepten maken gebruik van een startercultuur om het fermentatieproces te ondersteunen. Je hebt kefirstarter voor zuivel (of plantaardige melk) en je hebt waterkefirstarter om (kokos)water en vruchtensappen te fermenteren. Starterculturen kan je online of bij een plaatselijke natuurvoedingswinkel kopen.

Ook zijn er diverse boeken met heerlijke en originele recepten over een enorme variatie aan friszure melkkefir- en sprankelende waterkerfirbereidingen te koop. Wat denk je bijvoorbeeld van kefir-ijs, kefirkwarktaart, kefircake of kefirvruchtensappen? Er zijn talloze mogelijkheden en je kunt eindeloos combineren met verse of gedroogde vruchten, kruiden en sappen. Zelfs met sojamelk of dranken op basis van granen of noten kan je een frisse kefirdrank bereiden. Zie onderstaande boeken:

* De mate dat werkzame stoffen beschikbaar komen op de bedoelde plek

Kefir maken in mason jars - picture: Feasting at Home