Ja, er zijn specifieke instructies voor het selecteren, reinigen en voorverwarmen van mason jars, deksels en schroefringen voorafgaand aan het gebruik. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant. Als ze niet beschikbaar zijn, zal deze algemene informatie helpen:
Selecteer inmaakpotten die geen zichtbare krassen, barstjes of andere oneffenheden hebben. Dit geldt ook voor de deksels. Dekselplaatjes (lids) mogen niet eerder voor inmaken gebruikt zijn. De schroefringen (bands) mogen wel eerder gebruikt zijn en moeten gemakkelijk op de jar gedraaid kunnen worden, zonder tekenen van kromtrekken of corrosie.
Was de potten, deksels en ringen in heet zeepwater. Goed uitspoelen. Droge deksels en ringen opzij liggen. Mason jars moeten worden voorverwarmd en warm worden gehouden totdat ze worden gebruikt.
Om weckpotten voor te verwarmen, dompel je ze volledig onder in water dat bijna aan de kook is gebracht (ongeveer 85° C). Ze moeten op deze temperatuur blijven tot ze worden gebruikt. Wanneer de potten worden gebruikt voor een recept met minder dan 10 minuten inmaak-/verwerkingstijd, dan moeten ze worden gesteriliseerd. Om mason jars te steriliseren, dompel je ze onder in water en kook je ze 10 minuten. Laat gesteriliseerde potten in het water sudderen totdat ze worden gebruikt.
Ja, fruit kan zonder suiker worden ingemaakt. Als je gezondere keuzes wilt maken, dan is conserveren een eenvoudige manier om de hoeveelheid suiker in je dieet te verminderen.
Om fruit zonder suiker te kunnen gebruiken, selecteer je volledig rijp, stevig fruit met de beste smaak. Je kan water of ongezoet vruchtensap gebruiken in plaats van suikersiroop. Bereid en verwerk fruit zoals aangegeven in het recept.
Gebruik alleen de Hot-Pack-Methode (zie FAQ 3) wanneer je fruit zonder suiker inmaakt. Zie de Basics voor Inmaken voor meer gedetailleerde informatie. Er kan eventueel zoetstof worden gebruikt als vervanging van suiker. Voor het beste resultaat voeg je dit pas toe vlak voor het serveren van je ingemaakte fruit/jam.
Uiteraard kan je ook specerijen, kruiden en smaakstoffen/extracten gebruiken om de smaak van ingemaakt fruit zonder suiker te verbeteren.
Hot-pack-conserveren is het proces van het koken van vers bereid voedsel, het een paar minuten laten sudderen, het snel vullen van de mason jars en het vervolgens verwerken middels het waterbadproces (zie basics inmaken). Het sap, water of siroop dat je aan de glazen potten toevoegt, moet ook worden gekookt.
Ja, groenten kunnen zonder zout veilig worden ingemaakt. De hoeveelheid zout die in de meeste groenterecepten wordt gevraagd, is te klein om bederf te voorkomen. Het is alleen toegevoegd als smaakmaker.
Om groenten met minder of geen zout te bereiden, laat je het gewoon weg of verminder je de hoeveelheid zout naar smaak. Dit geldt overigens niet voor 'pickled' voedingsmiddelen of zeevruchten waar juist veel zout bij wordt gebruikt.
Laat 2,5 tot 5 cm van de puntige wortels en stengels aan de bieten zitten. Kook ze totdat de schil er gemakkelijk afglijdt. Giet de bieten af, verwijder de schil en snijd de wortels en stengels weg. Nu zullen de bieten hun kenmerkende rode kleur behouden tijdens het conserveren. Ze kunnen in het geheel, in plakjes of blokjes worden ingemaakt.
Om te bepalen welke methode geschikt is voor diverse soorten voedsel die je wilt inmaken, zie de Basics voor Inmaken. In de recepten zelf staat de actuele en juiste verwerkingstijd aangeven.
Wanneer de actuele richtlijnen bij het recept en bij de Basics van Inmaken op deze site precies worden gevolgd, hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit en veiligheid van jouw ingemaakte voedingsmiddelen.
Net als bij commercieel verpakt voedsel, is het altijd verstandig om het goed te bekijken voordat je het gaat gebruiken. Controleer bij elke mason jar of de deksel nog goed vacuüm dicht zit en dat er tijdens opslag geen zichtbare veranderingen hebben plaatsgevonden. Niet meer vacuüm? Dat kan op bederf wijzen. Door bederf ontstaan gassen die de afdichting kan verbreken en / of de deksel kan doen opzwellen.
Als een deksel zonder druk (vacuüm) kan worden verwijderd, gebruik het voedsel dan niet. Andere tekenen van bederf zijn onder meer schimmel, borrelende gassen, troebelheid, opspuitend vloeistof bij het openen, slijm, gistgroei, fermentatie of onaangename geuren.
Als je voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte (vlees, groenten, zeevruchten e.d.) niet op de juiste manier hebt verwerkt (d.w.z. in een pan met kokend water in plaats van in een hoge drukpan), mag je ze onder geen enkele omstandigheid gebruiken. Als je bederf vermoedt, gooi het voedsel dan weg zonder het te proeven(!) en dan op een manier waarbij andere mensen of dieren het niet meer kunnen eten.
We raden het bakken in (Ball) mason jars in geen enkele maat of vorm aan. Het glas dat wordt gebruikt is niet gehard voor gebruik in de oven en is niet bedoeld als bakvorm. De glazen potten zijn veilig te gebruiken voor conserveren, voor het bewaren van voeding of dranken (koud of op kamertemperatuur) en om mee te knutselen.
Je ziet op internet wel her en der hobby koks recepten verspreiden waarbij de mason jar in de oven gebruikt wordt, zoals bij mini appeltaartjes. Dit is op eigen risico.
Ingemaakte levensmiddelen in Ball mason jars, volgens een getest recept, de juiste verwerkingsmethode en -tijd, kunnen 18 maanden veilig worden bewaard met de nieuwe Ball SureTight ™ -deksels. Na een jaar kunnen er natuurlijke chemische veranderingen optreden in ingemaakt voedsel die de kwaliteit kunnen verminderen. Deze veranderingen kunnen de smaak, kleur, textuur of voedingswaarde beïnvloeden.
Om deze reden kan je beter eerst de conserven gebruiken die het langst bewaard zijn. Door elke pot te labelen met de inmaakdatum en productnaam, kan je gemakkelijk je inventaris bijhouden / roteren. Verwijder de schroefringen voordat je de gesealde jars opbergt. Was de ringen en maak ze goed droog. Haal eventuele etensresten op de pot / dekselplaatje weg met een schone, vochtige doek en maak goed droog.
Als je er echter voor kiest om mason jars op te bergen met de schroefringen erop, zorg er dan voor dat ze volledig droog zijn.
Zelfs voedsel dat op de juiste manier is verwerkt en ingemaakt, zal gedurende een langere tijd enkele voedende eigenschappen verliezen. Dit verlies gaat sneller bij een temperatuur boven de 20° C. Ingemaakt voedsel mag ook niet worden ingevroren, omdat het dan kan uitzetten en de verzegeling kan verbreken. Thuis ingemaakte voeding bewaren tussen 10°-20° C is ideaal en kan helpen om het voedsel voor een langere periode te bewaren.
Licht versnelt de oxidatie, vernietigt bepaalde vitamines en zorgt er ook voor dat bepaalde voedingsmiddelen in kleur vervagen. Bewaar de glazen mason jars op een plaats waar geen direct zonlicht is; bij voorkeur op een koele, droge en donkere plaats.
Schroef de ringen met je vingertoppen gelijkmatig en stevig vast totdat een weerstandspunt wordt bereikt - vingertop-strak. Draai de ringen niet te strak aan door de volledige kracht van je hand te gebruiken. Bij te strak aangedraaide ringen kan de lucht tijdens het inmaken niet uit de weckpotten ontsnappen, wat kan leiden tot verbogen deksels of defecte afdichting. Na verwerking lijken de ringen los te zitten. Dit is normaal. Draai de ringen niet direct aan, omdat hierdoor de verzegeling kan worden verbroken.
Als het voedsel is verwerkt volgens de huidige aanbevelingen voor het inmaken - zie Basics voor Inmaken - en de mason jars zijn nog steeds vacuüm afgesloten, kan de voeding veilig worden gegeten. Bekijk de mason jars nauwkeurig - soms kan bevriezing de vacuümafdichting beschadigen of kan de glazen pot breken.
Thuis ingemaakt voedsel dat voor opslag is ingevroren, is minder wenselijk vanwege veranderingen in textuur, smaak, voedingswaarde en kleur.